Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε1 ΤΑΞΗ

Το Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης γιορτάζεται με μοναδικό τρόπο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές αναβιώνουν ήθη και έθιμα που δίνουν ένα ιδιαίτερο <<χρώμα>>στην εορταστική αυτή περίοδο. 
Οι μαθητές της Ε1 τάξης συγκέντρωσαν αρκετά πασχαλινά έθιμα και σας τα παρουσιάζουν.
                                                                                                  ΜΑΡΙΑ Σ.
                                                          ΕΘΙΜΑ
Σάββατο του Λαζάρου
Στη μνήμη του Λαζάρου οι γυναίκες ζυμώνουν τα λαζαράκια.Γλυκά νηστίσιμα ψωμάκια ,ζυμωμένα με αλεύρι και ταχίνι,πλασμένα σαν ανθρωπάκια με μακρύ ρούχο και σαρίκι στο κεφάλι,με τα χέρια σταυρωμένα και με την
κοιλιά παραγεμισμένη σταφίδες,καρύδια και σουσάμι. 
Την παραμονή της γιορτής,κορίτσια,που ονομαζονταν Λαζαρίνες, μαζεύουν λουλούδια με τα οποία 
στολίζουν ένα καλαθάκι. Την ημέρα της γιορτής φορώντας τοπικές ενδυμασίες και κρατώντας το καλαθάκι τους,πηγαίνουν σε όλα τα σπίτια του χωριού τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου.
                                                                              ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Ζ.



Το κάψιμο του Ιούδα στη Θράκη.
Στη Θράκη και συγκεκριμένα στις Μέτρες, τη Μ. Πέμπτη τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα,το οποίο περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επόμενη μέρα στον Επιτάφιο. Τη Μ. Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου φτάνει στο τέλος της έξω από ένα παρεκκλήσι,όπου εκεί βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Μόλις ο ιερέας ξεκινήσει να διαβάζει το σχετικό Ευαγγέλιο,ανάβουν τη φωτιά και ρίχνουν μέσα της το ομοίωμα,ενώ μόλις ολοκληρωθεί η καύση οι κάτοικοι συνηθίζουν να παίρνουν μια χούφτα από τη συγκεκριμένη στάχτη την οποία ρίχνουν στα μνήματα. 
                                                                                ΜΑΡΙΑ Μ.

Λεωνίδιο:Ανάσταση με αερόστατα
Η αρχοντική πρωτεύουσα της Τσακωνίας,το Λεωνίδιο,αποχαιρετά το χειμώνα και υποδέχεται την πολύχρωμη και ευωδιαστή εποχή της άνοιξης,γιορτάζοντας μοναδικά το Πάσχα. Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός γίνεται πολύχρωμος και φωτίζεται από το Άγιο Φως που δίνει ώθηση στα πασχαλινά αερόστατα,τα οποία με περισσή φροντίδα έχουν ετοιναστεί από τους νέους της κωμόπολης. 
                                                                             ΙΩΑΝΝΑ Ι.

Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής το σημαντικότερο έθιμο είναι <<ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΝΙΟΥ Τ'ΑΛΩΝΙ>>. Γιορτάζεται την τρίτη μέρα του Πάσχα στην ομώνυμη τοποθεσία πάνω στους λόφους. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό. Σιγά σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και πολλές φορές ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν, χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον <<ΚΑΓΚΕΛΕΥΤΟ>> χορό,που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους,κατά την επανάστ6αση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά. Στη μέση περίπου του τραγουδιού ο χορός διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό.  Κατά τη διάρκεια της γιορτής μοιράζονται σε όλους καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι <<ζωγραφίτικος>>,    τσουρέκια και αβγά. Ο χορός επαναλαμβάνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.
                                                                               ΘΑΝΟΣ Κ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

translator

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Συνεργάτες