Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ 28/05/2017


Αιγές...
Βασίλειο της Μακεδονίας...Βεργίνα...ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας...Τύμβοι...που μέσα τους έκρυβαν για 23 αιώνες αμύθητους θησαυρούς της Μακεδονίας μας...Η "Μεγάλη Τούμπα"... ένα νεκροταφείο του 4ου π.Χ. αιώνα που μέσα της ήταν θαμμένοι τέσσερις σπουδαίοι βασιλικοί τάφοι, ο "Τάφος της Περσεφόνης", ο "Τάφος του Βασιλιά Φιλίππου Β΄", ο "Τάφος του Πρίγκηπα", και πιθανών ο "Τάφος του Αντίγονου Β΄ Γονατά". Αλλά και πολλά άλλα μοναδικά σε αξία αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως η σκαπάνη του καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικου το 1977-1978 κοίτονταν μπροστά στα έκθαμβα μάτια των μικρών μαθητών μας αλλά και των δικών μας...και στο μυαλό μας μία και μόνη σκέψη.......ΝΑΙ, Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ..!!!








 Αποτέλεσμα εικόνας για βεροια παλια μητροπολη    


 


Στην συνέχεια η εκδρομή μας οδήγησε στο κέντρο της Βέροιας όπου εκεί είναι χτισμένος ένας από τους μεγαλύτερους βυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων η Παλαιά Μητρόπολη. Στα τέλη του 11ου αιώνα είχε σημαντική θέση στην εκκλησιαστική ζωή της πόλης, ήταν πνευματικό κέντρο αλλά και σημείο αναφοράς της καθημερινής ζωής. Μετά την κατάκτηση της Βέροιας από τους Τούρκους, τον 15ο αιώνα, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος με την ονομασία Χουνκιάρ Τζαμί, δηλαδή τζαμί του κατακτητή, από το οποίο ακόμη και σήμερα σώζεται ο μιναρές και επιχρίσματα σε διάφορα σημεία των τοίχων.Στο αιωνόβιο πλατάνι που βρίσκεται απέναντι από τον ναό, οι Τούρκοι κατά την κατάληψη της πόλης κρέμασαν εκεί τον μητροπολίτη Άγιο Αρσένιο, τον οποίο θανάτωσαν ενώ λειτουργούσε στη μητρόπολη.


Τέλος στο "Αλσος του Αγίου Νικολάου" στην Νάουσα. Φαγητό, παιχνίδι, σπορ και ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς για όλους μέσα στο ηλιόλουστο καταπράσινο τοπίο. Φωνές και γέλια αντηχούσαν παντού. Γονείς και παιδιά πέρασαν μία αξέχαστη κυριακάτικη ημέρα..!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

translator

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Συνεργάτες