Λόγω πληθώρας ερωτημάτων κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε τα εξής:
1. Όταν κάποιο παιδί λείπει ημέρες από το σχολείο και έχει προηγηθεί κρούσμα κάποια από τις ημέρες που έλειπε (ενός άλλου μαθητή της τάξης του), τότε δεν υποχρεούται να κάνει το γενικό σχήμα ελέγχου, παρά μόνο το καθιερωμένο σελφ τεστ Τρίτης και Παρασκευής που κάνουμε όλοι.
2. Παιδί που παρευρέθηκε στην τάξη, όταν το κρούσμα ήταν κι αυτό εντός τάξης, έστω και για ένα διδακτικό δίωρο, υποχρεούται να κάνει το σχήμα διαγνωστικού ελέγχου που θα κάνουν και οι υπόλοιποι συμμαθητές του, γιατί θεωρείται πλέον στενή επαφή του κρούσματος.
3. Τα φαρμακεία χορηγούν δύο σελφ τεστ εβδομαδιαίως. Το επιπλέον ή τα επιπλέον σελφ τεστ που απαιτεί κάθε νέο διαγνωστικό σχήμα τα χορηγεί δωρεάν το σχολείο κατόπιν σχετικής επικοινωνίας σχολείου-γονέων στο τηλ 2351023630 ή στο mail, 4dimkate@sch.gr. Μας ενημερώνετε και εμείς τα δίνουμε κατευθείαν στα παιδιά να τα βάλουν στις τσάντες τους.
4. Τα τεστ που απαιτεί ένα σχήμα διαγνωστικού ελέγχου είναι υποχρεωτικά. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να δεχτούμε μαθητή στο σχολείο. Όταν το ράπιντ γίνεται σε δημόσια δομή (Χώρος εμποροπανήγυρης ή Αστική Σχολή ή ΙΚΑ (Κ.Υ. Κατερίνης)), τότε απαιτείται και βεβαίωση Δντη που την παίρνετε κατευθείαν από το σχολείο (υπάρχουν δίπλα από την πόρτα). Τα τεστ δηλώνονται στο edupass.gov.gr και το σχετικό πιστοποιητικό φέρουν μαζί τους οι μαθητές. Μπορείτε να το στείλετε και με mail στο 4dskaterinis@gmail.com. Σε περίπτωση που δεν σας δίνουν χαρτί βεβαίωσης του αρνητικού ράπιντ τεστ από τη Δημόσια Δομή ή αργεί να ανεβεί για κάποιο λόγο στο edupass.gov.gr, μας ενημερώνετε τηλεφωνικά. Όταν το κάνετε στο φαρμακείο τους λέτε να το προωθήσουν στο edupass.gov.gr ώστε να ενημερωθεί άμεσα η θυρίδα του σχολείου.
5. Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε σχήμα ελέγχου λόγω ενός (ή περισσοτέρων) κρούσματος και βρεθεί νέο κρούσμα, τότε παύει το παλιό σχήμα ελέγχου και ξεκινάμε αμέσως καινούργιο (reset). Γενικώς τα σχήματα ελέγχου για όλες τις περιπτώσεις έχουν ως εξής:
(Όταν η ενημέρωση για το κρούσμα γίνεται κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος θεωρείται 1η ημέρα η ίδια. Όταν η ενημέρωση γίνεται το μεσημέρι ή το απόγευμα, θεωρείται 1η ημέρα η επομένη.)
Α. Για ανεμβολίαστους μαθητές: 1η και 5η μέρα, ράπιντ τεστ. 2η, 3η και 4η μέρα σελφ τεστ.
Β. Για εμβολιασμένους μαθητές και προσφάτως νοσήσαντες: 1η, 3η και 5η μέρα, σελφ τεστ.
Για παράδειγμα, σήμερα Πέμπτη , τάδε του μηνός, στις 10.00 δεχόμαστε τηλεφώνημα από γονέα ότι το παιδί του βγήκε θετικό σε ράπιντ τεστ χτες το βράδυ. Αμέσως ειδοποιούμε τους γονείς να παραλάβουν τα παιδιά από το σχολείο και να διενεργήσουν ράπιντ τεστ, όσα πρέπει να κάνουν και σελφ τεστ αντίστοιχα. Αν τυχαίνει να είναι Τρίτη ή Παρασκευή και έχουν ήδη κάνει σελφ τεστ και είναι εμβολιασμένα ή προσφάτως νοσήσαντα, μένουν στο σχολείο. Αλλιώς ισχύουν τα παραπάνω.
Αν η ενημέρωση γίνει το βράδυ σήμερα Πέμπτη, τότε ειδοποιούμε με email όλους τους γονείς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε το κρούσμα για να ενεργήσουν αναλόγως, ώστε κάνοντας τα τεστ, αν προλαβαίνουν το βράδυ καλώς, αλλιώς, πιο καλά, το πρωί, να έρθουν μετά την άλλη μέρα στο σχολείο με την αρνητική διάγνωση.
6. Όπως έχετε καταλάβει, όλη αυτή η υπόθεση των ελέγχων δεν είναι και σε εμάς μια ευχάριστη διαδικασία...μας έχει κουράσει υπερβολικά, κάνουμε ό,τι εντελλόμαστε με δυνατό πονοκέφαλο...αλλά ευχαριστούμε ειλικρινά όσους (και είναι η πλειοψηφία) δείχνουν μέγιστη κατανόηση σε όλο αυτό το σκηνικό που ευχόμαστε να λήξει το συντομότερο, ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να ασχοληθούμε ανεμπόδιστα με το κατεξοχήν μας έργο που είναι η εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση και όχι ένας αδυσώπητος μηχανισμός ελέγχων διαγνωστικών τεστ που (άκουσον!) επιτρέπει ή όχι ένα παιδί να μπει στον πιο φυσικό χώρο του που είναι το σχολείο....
Ο Δντης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου