Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αγαπητοί γονείς

Η απειλή της πανδημίας επέφερε ασύλληπτες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και έθεσε σε δεύτερη μοίρα πλήθος καθημερινών αναγκών και συνηθειών μας. Είναι αλήθεια πως ήμασταν τελείως απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός επιβεβλημένου καταναγκαστικού εγκλεισμού σε όλα τα επίπεδα. Η διακοπή της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν άλλο ένα ισχυρό πλήγμα που δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα κυρίως σε ενδοοικογενειακό επίπεδο. Το επίσης μεγάλο ερώτημα είναι ο χρόνος που θα διαρκέσει όλη αυτή η κατάσταση. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της δυσλειτουργίας του σχολείου και με βάση τις οδηγίες που έχουμε από το Υπουργείο Παιδείας, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Δημοτικού συνεδρίασε χθές (Παρασκευή 20/3) με τηλεδιάσκεψη και αποφάσισε τα εξής:

1. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα στηριχτεί στην ιδέα του ασύγχρονου τρόπου διδασκαλίας, δηλαδή την παροχή εκπαιδευτικού υλικού στους μαθητές σε μορφή ομαδοποιημένου μηνύματος αλληλογραφίας (σε πρώτη φάση)  και την επιστροφή του από τους μαθητές προς τους εκπαιδευτικούς με τον ίδιο τρόπο. Το υλικό που θα αποστέλλεται θα είναι: φύλλα εργασιών σε word ή pdf, μικρά εκπαιδευτικά βίντεο  mp4, αυτούσια ή σε μορφή link, εικόνες και κείμενα παντός τύπου, ηχητικά αρχεία mp3, παραπομπές link σε εκπαιδευτικά site ή online βιβλία, σχολικά ή μη  και γενικά, κάθε τι σε ηλεκτρονική μορφή που είναι πρόσφορο, κατά την κρίση του εκπαιδευτικού, να προωθηθεί για εργασία. Ο κάθε εκπαιδευτικός με αρχικό μήνυμα θα εξηγεί στους γονείς τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να εργαστεί και θα ζητά την άμεση συνεργασία σας ώστε να υλοποιηθεί, κατά το δυνατόν, αυτή η προσπάθεια.

2. Σε δεύτερο επίπεδο μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας  (είναι δύο οι διαθέσιμες, η e-me και η e-class) θα δημιουργηθούν τα λεγόμενα ψηφιακά τμήματα (πάλι με ασύγχρονο τρόπο) μέσω των οποίων θα γίνεται πλέον όλη η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει από τώρα οι γονείς να εγγράψουν τους μαθητές στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) και να αποκτήσουν μαθητικό λογαριασμό ΠΣΔ μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στις διαθέσιμες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης στη σελίδα  https://register.sch.gr/students/. Το σχολείο θα κοινοποιήσει μέσω e-mail ή στον ιστότοπο του σχολείου, με   κατάλληλο σύνδεσμο link  την πλατφόρμα που επέλεξε ο εκπαιδευτικός για να εργαστεί με την τάξη του. Οι μαθητές θα συνδεθούν σ` αυτήν  ώστε να γίνουν μέλη της συγκεκριμένης πλατφόρμας, δηλαδή, μέλη του ψηφιακού τμήματος που έχει δημιουργήσει ο εκπαιδευτικός. Ακολουθούν και μερικά βήματα ακόμη (βήμα 7, 8 και 9) ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα οποία μπρορείτε να δείτε στην εγκύκλιο που ακολουθεί. Για την όλη διαδικασία θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση.

Όπως είναι κατανοητό θα υπάρχει μία δυσκολία στην αρχή, μέχρι να λειτουργήσει το σύστημα. Για να μην πηγαίνει ο χρόνος χαμένος θα ξεκινήσουμε με το 1ο μέρος της διαδικασίας (αποστολή e-mail) ώσπου να ετοιμαστούν οι ψηφιακές τάξεις (2ο μέρος) που θα είναι και η τελική μορφή εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Για το σκοπό αυτό οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη παραλάβει τα e-mails των μαθητών και από την αρχή  της εβδομάδας που έρχεται θα ξεκινήσουν την αποστολή εργασιών στους μαθητές. Παρακαλούμε θερμά τους γονείς να μεριμνήσουν για την εγγραφή των μαθητών στο ΠΣΔ με βάση τις οδηγίες του 2ου μέρους.

Με υπομονή και καλή συνεργασία θα περάσουμε και αυτή τη δοκιμασία. Ζητούμε και τη δική σας κατανόηση για τις εγγενείς αδυναμίες που θα προκύψουν και σε μας τους εκπαιδευτικούς. Αρκετοί εξ ημών δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με όλα αυτά ούτε έχουν εξοικείωση με τη νέα τεχνολογία

 Καλή αρχή λοιπόν και ο Θεός βοηθός σε όλα τα επίπεδα της νέας μας καθημερινότητας!

Ο Δ/ντής
Δ. Καραμούζας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας

https://www.sch.gr/odigies-gia-asygchroni-eks-apostaseos-ekpaidefsi/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

translator

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Συνεργάτες