Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2023🌟


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «KIDS SAVE LIVES & iSAVElives FOR SCHOOLS».

 Το σχολείο μας, μετά από αίτηση συμμετοχής  έχει ήδη συμπεριληφθεί στην κατάσταση των σχολείων που θα εκπαιδευτούν με ενδεικνυόμενο τρόπο, σε σωτήριες γνώσεις Πρώτων Βοηθειών!

KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2024



Μαθητικός Διαγωνισμός σε δεξιότητες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης

Οι Μαθητικοί Διαγωνισμοί αποτελούν, αναμφισβήτητα μια ισχυρή μετα-εκπαιδευτική εμπειρία. Ενθαρρύνουν τις ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες, ενισχύουν τη

σχέση των συμμετεχόντων με την επιστήμη, αλλά και γενικότερα με τη μάθηση. Παράλληλα, οι μαθητικοί διαγωνισμοί συνεπιδρούν στον τρόπο αξιολόγησης και αντίληψης του εαυτού τους μέσα στην κοινωνία.

Η αρχική ιδέα του «KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP» γεννήθηκε μέσα από την πολυετή εκπαιδευτική τριβή με τους μαθητές/-τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω στο γνωστικό αντικείμενο των Πρώτων Βοηθειών και της Πρόληψης ατυχημάτων/τραύματος.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος Μαθητικός Διαγωνισμός αποτελεί προϊόν παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Οργανώνεται και υλοποιείται από την Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ» που ενεργεί με σκοπό να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους στις δεξιότητες της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και στις Πρώτες Βοήθειες.

Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός γνωστοποιεί για την ωφελιμότητα των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs), με στόχο την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των θυμάτων που δεν αναπνέουν φυσιολογικά.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο κύριος σκοπός του Μαθητικού Διαγωνισμού επικεντρώνεται στην προσπάθεια από μέρους των διαγωνιζόμενων μαθητών να κατακτήσουν υψηλές δεξιότητες στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με ενδεικνυόμενο τρόπο.

Ο Μαθητικός Διαγωνισμός κρίνεται παιδαγωγικά κατάλληλος και ασφαλής σύμφωνα με τη International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR) με βάση τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα του έτους 2023.

Η ILCOR προτρέπει να εκπαιδεύονται οι μαθητές/-τριες των σχολείων στις δεξιότητες της ΚΑΡΠΑ για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι η πλειονότητα των καρδιακών ανακοπών συμβαίνει εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευνοϊκό να λαμβάνουν ενημέρωσης και εκπαίδευσης τα παιδιά, ώστε να αναπτύσσονται σε αυτά κίνητρα και δεξιότητες με στόχο τόσο την πρόληψη των θανάτων, όσο και την αύξηση επιβίωσης των θυμάτων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2022-2023

Ο τελευταίος Μαθητικός Διαγωνισμός «KIDS SAVE LIVE CHAMPIONSHIP 2023» έλαβε χώρα 01 και 02 Απριλίου 2023 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».

Εγκρίθηκε για τη διεξαγωγή του από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετείχαν 76 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ φιλοξενήθηκε μικρός ακόμη αριθμός σχολείων άλλων Περιφερειών. Πιο συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό 28 Δημοτικά, 27 Γυμνάσια και 21 Λύκεια. Συνολικά, ο αριθμός των μαθητών/-τριών που προσήλθε ήταν 228.

Η οργάνωση του διαγωνισμού έγινε από έμπειρους πιστοποιημένους εκπαιδευτές/διευθυντές του ERC. Σχετικά με τις επιδόσεις, οι μαθητές του δημοτικού πέτυχαν μέση τιμή επίδοσης 96,780 %.

Οι μαθητές του Γυμνασίου συγκέντρωσαν βαθμολογία 96,282% και του Λυκείου 96,782%. Αποδείχτηκε ότι η ηλικία δεν επηρέασε τον βαθμό επίδοσης, ενώ διαφάνηκε πως το ποσοστό επιτυχίας αυξανόταν, όσο προχωρούσε χρονικά η διαδικασία.

Τέλος, αναγνωρίστηκε ότι η διοργάνωση πρωτότυπων δράσεων ΚΑΡΠΑ συμβάλλει σημαντικά στην διάδοση της γνώσης αυτής στη σχολική κοινότητα, προσφέροντας μέσω των τρόπαιων έναυσμα για τον πολλαπλασιασμό των AEDs, όπως και την ενθάρρυνση για τη λήψη του πτυχίου Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (BLS).

Συμπερασματικά, η άριστη επίδοση στις δεξιότητες της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) δεν σχετίζεται με την ηλικία, αφού τόσο ένα παιδί 11-12 ετών, όσο και ένας έφηβος μπορούν εξίσου να κάνουν θεαματική ΚΑΡΠΑ.

Μόλις εγκριθεί ο διαγωνισμός, τα σχολεία θα ενημερωθούν μέσω σχετικών επικαιροποιημένων δημοσιεύσεων που θα υπάρξουν στην ιστοσελίδα του «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ»,  στην ιστοσελίδα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

translator

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Συνεργάτες